Лекция – Jane Rushton, САЩ, тема GLASSTRESS събитие на Венецианското биенале

Jane Rushton, САЩ – директор на фодация Berengo Studio, Венеция, тема GLASSTRESS събития към Венецианското биенале.

BERENGO STUDIO

Berengo Studio е създадено през 1989 г. от Адриано Беренго и неговата дейност се фокусира върху създаването на изкуство от стъкло. За тази цел фондация Беренго кани най-интересните съвременни визуални артисти от Европа и Съединените щати за престой на о-в Мурано, Италия, за да си сътрудничат с известните венециански майстори на стъкло. Идеята на този проект е да се провокира интереса на автори, които до този момент не са работили със стъкло и подхождат нестандартно, любопитно и иновативно към него, разкривайки многообразието на материала. По този начин студио Беренго представя на международната сцена за съвременно изкуство един културен проект с особено значение, чийто успех се доказва от факта, че в него са участвали повече от 300 световноизвестни съвременни артисти.

GLASSTRESS

Изложбите Glasstress представят продукцията по проектите на Беренго студио и са съпътстващи събития на Венецианското биенале. Мисията на Glasstress е да открие възможностите на стъклото като материал за съвременно изкуство. От дълго време стъклото, особено венецианското, се възприема като материал , носещ декоративни стойности. През последните години все повече хора на изкуството се обръщат към него като материал за съвременни творби. Glasstress е първата инициатива за документиране и популяризиране на тази тенденция.

Известни визуални артисти, архитекти и дизайнери изразяват творческите си идеи чрез една нова медия – стъклото.Техните съвременни творби са доказателство за безкрайните възможности на материала стъкло.

www.berengostudio1989.com