Джоузеф Кавалиери

www.cavaglass.com

ARTIST STATEMENT

“Аз виждам моето изкуство като стъклени плакати … светещи илюстрации, които носят ново отношение към тази историческа средновековна форма на изкуство. ” Концепциите зад работите са различни, но комбинират неочаквано елементи като поп икони, гравюри и двуглави птици: - Серията “Моят Симпсън” съчетава фолклор с популярните културни икони. - В моята серия стъкла “Gymnasium of Drama” смесвам цифрово манипулирани фигури на херцози, крале и забравени красавици в графична постановка. - Моята  серия “Polycephaly” представя двуглави и триглави птици от 2080 година. Голяма част от работата ми е по поръчки за постоянни инсталации, направени специално за театри, училища, международни резиденции и частни домове.

ПРОЦЕС

Цветните техники за стъкло, които използвам, са подобни на начина, по който са изработвани църковните прозорци през Средновековието. Аз използвам традиционните процеси на нанасяне на емайллак  върху цветно стъкло.  В своята работа със стъкло комбинирам колаж, air brush, ситопечат, офорт. Всички мои проекти започват с рисунка в пълен размер, по която изрязвам стъклото като пъзел. То се поставя в пещ и се загрява до 1250 градуса, за да се слее  с боята по повърхността. След това стъклото се реже на части, които се запояват се  и се закача, често в рамка с вътрешни светодиодни светлини. Всяко произведение на изкуството изисква различни процеси, но като цяло, работата ми е свързана с темата, палета с цветове, дизайна и възможностите за избор.

БИОГРАФИЯ

Най-малък от общо седем деца, роден съм и израснал  в Плезънтвил, Ню Йорк (Уестчестър Каунти). Следвах в училище по визуални изкуства, в Манхатън, и имах работа като художествен директор на списанията GQ, Good Housekeeping и People. Важни решения бяха взети през тези години, включително и това да се реши кой е “най-секси мъжът”, както и кои са “най-добре и най-зле облечените звезди”! През 1997 г. се запознах със стъклото в UrbanGlass в Бруклин, което в крайна сметка доведе до обучение и работа на пълен работен ден в студио в Манхатън (2009). Моите творби, спечелили награди, са изложени в художествени галерии и музеи в САЩ, Европа, Индия и Австралия, включително Музея на изкуствата и дизайна (Ню Йорк) и Обществото на изкуствата и занаятите (Бостън).Space Womb, Jack the Pelican Presents, Bond Street Gallery и Leslie-Lohman Museum, всички в Ню Йорк, са представяли моята работа. В момента ме представят от Дуейн Рийд Галерия в Сейнт Луис, и имат три демонстрации през 2013 г. Моите работи могат да се видят в Dixon Place Theater в Манхатън, в Sanskriti Foundation в Делхи, Индия, Instituto Sacatar в Бразилия, Lo Studio dei Nipoti в Италия, и North Lands Creative Glass, в Шотландия. Имам голяма публична инсталация при гара Филипс Манър в Слийпи Холоу, Ню Йорк.